Fitoncydy

Zieleń w mieście nie tylko ładnie wygląda, wydziela tlen, absorbuje dwutlenek węgla, tłumi hałas, obniża temperaturę podczas upałów. Zieleń również (a może przede wszystkim) oczyszcza i dezynfekuje powietrze. Rośliny wyższe wytwarzają fitoncydy – związki organiczne o właściwościach bakteriostatycznych i bakteriobójczych. Fitoncydy wykazują również działanie fungistatyczne (hamujące rozwój grzybów), grzybobójcze i[…]

Owoc róży

Owoce róży można zbierać nawet zimą, póki wyglądają apetycznie, nie są przemoczone albo sczerniałe. Naturalnie przefermentowane i podsuszone nie nadają się już teraz na konfitury – ale na herbatkę jak najbardziej. Zbieramy tam gdzie nie ma smogu. Dr Henryk Różański pisze w swoim blogu, że owoce przemrożone są smaczniejsze niż[…]

Sierpniowy felieton ziołowy Janka Mazurkiewicza

Felieton sierpniowy Jana Mazurkiewicza – łódzkiego naturoterapeuty, zielarza, masażysty: 1 Sierpnia [Święto pierwszych zbiorów  – spełnienia wiosennych obietnic ] Mówi się o tym święcie jako święto chleba, bo jest obchodzone po zakończeniu zbioru zbóż. Jeżeli chcesz uhonorować to święto spróbuj  upiec domowy chleb z pełnoziarnistej mąki, lub podpłomyki. Inne charakterystyczne[…]

Masło jabłkowe

W piątek znalazłam się przypadkiem w parku Baden-Powella. To jeden z nowszych łódzkich parków, powstał w 1970 r. Leży w pobliżu stacji kolejowej Łódź Niciarniana i sąsiaduje z parkiem 3 Maja. Rosną w parku Baden-Powella jabłonie – zwykłe owocowe i odmiany ozdobne.  Te ozdobne nie dość, że wiosną fantastycznie kwitną,[…]

Zielone ściany

W środę 4 kwietnia w „Niebostanie” na Piotrkowskiej 17 uczestniczyłam w zorganizowanej przez fundację „Ambitna Polska” debacie “Łódź – miasto smogu, czy miasto ogród?” poświęconej problemowi smogu, ochrony łódzkich wód, roślinom antysmogowym, ogrodom miejskim, zieleni przyulicznej. W debacie m.in. brali udział: Łukasz Nowacki z fundacji “Transformacja”, ekohydrolog dr Sebastian Szklarek,[…]

Nie wyrzucaj podagrycznika!

Dziś pierwszy dzień wiosny. Za chwilę pojawi się tu i ówdzie, w mieście i poza miastem, nieznośny chwast, a zarazem jedno z najpyszniejszych dzikich warzyw – młode liście podagrycznika, seledynowe, pomarszczone jeszcze jak kurze łapki. Przepis na zupę z podagrycznika TUTAJ. Tekst o podagryczniku autorstwa Jana Mazurkiewicza – znanego łódzkiego[…]

Choinkowe herbatki

Na tle bezlistnych drzew zimozielone rośliny iglaste są teraz lepiej widoczne niż latem. W łódzkich parkach, lasach, ogrodach, w osiedlowych nasadzeniach znajdziemy szereg gatunków iglaków o rozmaitym pokroju, rozmaitej barwy i wielkości. Prawie w każdym ogródku rośnie „choinka”: świerk, jodła, daglezja czy sosna. Nie tylko zdobią, aromatyzują i dezynfekują powietrze,[…]